|
Kamarikuoro Sonore palasi Ameriikan raitilta
"Tämä on tosi harvinainen tilaisuus kuulla kaunista suomalaista kuoromusiikkia". Näin totesi Portlandin paikallisessa lehdessä Greg Jacobs, joka on Yhdysvaltojen Oregonissa toimivan Suomi-seuran puheenjohtaja.
Kamarikuoro Sonore suoritti onnistuneen laskun Yhdysvaltojen luoteiskulmaan Tyynen valtameren tuntumaan, paikallisten yhdyshenkilöiden huolellisesti valmistamalle maaperälle. Konsertit Portlandissa ja Astoriassa Oregonin osavaltiossa sekä Seattlessa Washingtonin osavaltiossa muodostuivat menestyksiksi. Yleisön vastaanotto oli lämmin, jopa innostunut. Niin antelias ja spontaani yleisöpalaute oli kuorolle uusi kokemus. Ehkä se oli juuri sitä amerikkalaista.
Malla Kärkkäisen johtaman kuoron ohjelmisto oli sikäläisen toivomuksen mukaisesti lähes kokonaan suomalaista ja suomenkielistä, vaihdellen Jean Sibeliuksen Finlandiasta Kaj Chydeniuksen Nuoruustangoon. Konsertit koostuivat eri aikakausien sekä hengellisistä että maallisemmista kuoroteoksista.
Yleisöstä monet ymmärsivät suomalaiset sanoitukset, vaikka yhteydet Suomeen olivatkin jääneet jo useitten sukupolvien taakse. Erityisesti mahtavan Columbia-joen suistossa sijaitseva Astorian kaupunki veti suomalaisia ja skandinaaveja kalastajiksi ja metsureiksi jo 1800-luvun lopulla. Suomi-talo kertoo yhä maanmiestemme vaikutuksesta kaupungissa. Mutta etninen ryhmittyminen on ajan myötä hapertunut, ja kaukana ovat katutappelut ruotsalaisten ja suomalaisten välillä Astoriassa.
Kuoromatka ulkomaille on aina vuorovaikutteinen: antaa ja saada. Kamarikuoro Sonore antoi Äänekosken kuulua maapallon toisella puolella. Tyynen valtameren rannalla yllättäen ilmoille kajautettu laulu innoitti jopa kolme valasta näyttäytymään. Columbia-joen luonnonkauneus, amerikkalaisen elämänmenon ihmettely suurkaupungeissa, kulttuurinähtävyydet sekä uudet kontaktit merkittiin saamapuolelle. Jorma Heiskanen
|